Innan jag flyttade till Trollhättan hade jag inte varit i kontakt med en marknadspepparkaka. Enligt den Smedbergska traditionen har det varit mjuk pepparkaka med lingon som varit den kanel- och nejlikekryddade kakan.
Då marknadspepparkaka är en av svärfars favoritkakor så började jag fundera på skillnaden på de två kakorna. Efter en Googling så fick vi reda på att skillnaden mest består i att den enda innehåller filmjölk, ägg och smör och den andra innehåller sirap och mjölk.
Var ju tvungen att testa om marknadspepparkaka verkligen kan vara så god som mjuk pepparkaka, och visst var den god men inte lika god som min vanliga traditionella kaka!
Marknadspepparkaka
3 dl mjölk
1½ dl socker
3 dl sirap
6 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat
Röres samman och hälls i smord långpanna.
175 o
Skär i bitar när den svalnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar